Algemene informatie over het coronavirus
Wat is COVID 19? Waar komt het vandaan?
COVID-19, ook wel het coronavirus genoemd, is een nieuw virus. Het is verwant aan andere zogenaamde COVID-virussen die we wel kennen, zoals SARS en MERS. We weten dat dit type virussen veelvuldig voor komen bij vleermuizen. Waarschijnlijk is ook het coronavirus via dieren overgegaan op mensen. Zowel SARS als MERS hadden een minder grote omvang. Het type virus is waarschijnlijk minder sterk dan het Coronavirus.
Op 31 december werd in China de eerste officiële melding gemaakt van mensen met verkoudheidsklachten in combinatie met koorts en longontstekingen. Veel mensen zijn in staat om de wereld over te reizen en het virus kan zich ook buiten de gastheer (de mens) verplaatsen naar een andere gastheer. Daardoor is corona binnen no time praktisch overal op de wereld een probleem geworden.
Welke klachten krijg je eerst bij een corona-infectie?
-
Koorts
-
Verkoudheidsklachten
-
Griepverschijnselen
Het virus nestelt zich in de keel en zoekt een weg naar de longen. Als het lichaam snel reageert zal het virus zich uiten als een verkoudheid, of wellicht een verkoudheid met griep (koorts). Dit is dan ook de reden waarom de meeste mensen die geïnfecteerd zijn met het virus de klachten thuis uit kunnen zitten.
Wanneer het virus door het lichaam niet snel genoeg kan worden uitgeschakeld/opgeruimd, verspreid het virus zich naar de longen. Als reactie hierop kan het immuunsysteem te hard gaan werken, zodat er meer schade ontstaat en de longontsteking verergert.
Wat we nu nog niet weten is waarom een andere groep na die 7 dagen ineens heel hard achteruit gaat. In bijna alle gevallen is men zo benauwd dat men beademd moet worden.
Wanneer het lichaam niet meer goed in staat is zuurstof op te nemen wordt iemand verplaatst naar de Intensive Care (IC). Op dat moment zal de acute fase ingaan. Als iemand ontwaakt en de situatie is stabiel genoeg, wordt iemand overgeplaatst naar de verpleegafdeling van het ziekenhuis om daar verder te herstellen. Afhankelijk van de situatie revalideert iemand verder thuis of in een revalidatiecentrum.
Dit zijn de feiten over corona:
-
Ruim 11.000 mensen liggen of hebben in het ziekenhuis gelegen met een corona-infectie (peildatum 7 mei 2020, RIVM).
-
Ongeveer 80% van de mensen ziekt thuis uit en hoeft niet voor opname naar het ziekenhuis.
-
Dat betekent ook dat 20% van de mensen met een corona-infectie in het ziekenhuis terechtkomt. Vaak met ernstige tot zeer ernstige klachten.
-
Het overgrote deel van mensen met een longontsteking herstelt alsnog binnen 5 tot 7 dagen.
-
Mensen die ouder zijn (70+), overgewicht hebben, roken en/of COPD hebben, bekend zijn met hartfalen en/of bekend zijn met diabetes hebben meer kans om ernstig ziek te worden.
-
Mensen met een verlaagd of juist zeer actief afweersysteem lijken een grotere kans te hebben om ernstig ziek te worden.
-
Mannen lijken meer gevoelig voor het krijgen van een corona-infectie dan vrouwen. Waarschijnlijk omdat vrouwen een beter afweersysteem hebben.
Gevolgen van verblijf op de IC
Bij een hevige corona-infectie duurt een verblijf op de Intensive Care (IC) 5 tot 10 en soms zelfs 21 dagen. De patiënt wordt dagen achtereen beademd en in slaap gehouden. Het liggen in een ziekenhuis heeft grote impact op het lichaam. Beademing en kunstmatige slaap zijn extreem ingrijpend voor lichaam en geest.
Lichamelijke gevolgen
Door de longontsteking ontstaat schade aan de longen. Door littekenweefsel kan zuurstof niet meer goed worden opgenomen. Het uithoudingsvermogen daalt aanzienlijk. Bij beademing verliest een patiënt per dag ongeveer 0,5-1 kilo aan spiermassa per dag. Daarnaast zorgt niet bewegen voor snelle verstijving van de gewrichten. Dit geeft een grote beperking in beweeglijkheid.
Door het krijgen van sondevoeding blijven de darmen in werking. Belangrijk is dat er genoeg eiwitten binnenkomen om spiermassa zo goed als kan te behouden en infecties tegen te gaan. Tegelijk ontwikkelen mensen vaak nierfalen en/of stoornissen van de functie van de lever waarvoor medicatie wordt gegeven.
Als iemand herstellende is op de IC wordt al gestart met fysiotherapie. Ook hier wordt passief (dus door de therapeut) bewogen. Aan de ene kant om de stijfheid tegen te gaan, aan de andere kant om doorligplekken te voorkomen.
Geestelijke gevolgen
Er moet afscheid worden genomen van dierbaren voor iemand aan de beademing gaat. Dit is zeer ingrijpend. Het is enorm onzeker, stressvol en beangstigend voor iedereen, geen contact met naasten en niet weten of je weer zult ontwaken.
Lees meer over klachten door corona.